Wat is Nondualiteit?

Ik ben ik, en jij bent jij! Toch? Dat is het beeld wat we van onszelf en elkaar hebben. Maar klopt dat wel? Advaita of Nondualiteit geeft je de mogelijkheid om op een andere manier te kijken naar dit idee. Het is een verwijzing naar het idee dat ons IK -inclusief vrije wil- niets meer en niets minder is dan een illusie.

Advaita (of nondualiteit) betekent letterlijk: geen-twee, en gaat uit van het principe dat alles om ons heen bestaat uit één energie in beweging waardoor alles gaat zoals het gaat en dit nooit anders kan zijn, of had kunnen zijn.

Een boom groeit, regen valt, de zon schijnt en de wind waait. Dat gaat allemaal vanzelf. Het lijkt nu ook alsof “JIJ” deze tekst leest en dit een bewuste keuze van jou is. Wellicht voelt dat ook zo, maar het is een truc van ons brein.

In onze hersenen word zelfbewustzijn aangemaakt (hierin verschillen wij van de meeste diersoorten) en zo ontstaat het idee dat er een IK is die alles bewust doet.

Nondualiteit verwijst naar het idee dat er geen doener is. Nondualiteit is geen ultieme waarheid, het is een idee over hoe het zou kunnen zijn. Het zegt ons niet iets te doen en het zegt ons niet niets te doen. Alles gaat zoals het gaat, en het kan nooit anders zijn…

Als je dat eenmaal doorziet word alles een stuk lichter en simpeler. Want je ziet, de IK illusie word steeds uitgebreider en het kost je een godsvermogen aan energie dat allemaal in stand te houden! En dat terwijl het niet bestaat…

Dank aan Paul Smit voor de plaatjes 😉

Scroll to top